Köşebent; dik açı olacak şekilde tasarlanan, L şeklini alan ve iki demirin birleştirilmesini sağlayan bir hadde ürünüdür. Düz karbon çelikten üretilen köşebentler, genellikle imalat için kullanılmaktadır. Bu ürünlerin kaynaklanması, kesilip biçimlendirilerek yapılan işlenme aşamaları, kolay olma özelliği ile avantajlı bir niteliğe sahip
Köşebent; dik açı olacak şekilde tasarlanan, L şeklini alan ve iki demirin birleştirilmesini sağlayan bir hadde ürünüdür. Düz karbon çelikten üretilen köşebentler, genellikle imalat için kullanılmaktadır. Bu ürünlerin kaynaklanması, kesilip biçimlendirilerek yapılan işlenme aşamaları, kolay olma özelliği ile avantajlı bir niteliğe sahiptir. Büyük- küçük her projede kullanım alanı açısından, geniş bir yer edinmektedir. Peki köşebent nerede kullanılır?
Köşebentlerin kullanım alanı birçok seçeneği ile çeşitlilik göstermektedir. İmalat aşamasında kullanılan köşebentler, paslanmaz ve dayanıklı bir yapıya sahip olması gerekir. İnşaatların kirişlerinde kullanılan en önemli ürünlerden biridir. Gemi sektöründe sıklıkla tercih edilen köşebentlerin biçimlendirilmesi kolay olduğundan, rahatlıkla işlem görebilmektedir. İhtiyaç duyulan her ölçüde üretimi mevcuttur. Endüstriyel alanda da kullanıma uygun bir üründür. Köşebent, mutfak sektörü ve mimari yapılarda kullanımıyla da önem arz eden bir parçadır. Paslanmaz özelliği ile makinelerin gövde kısımlarında ve temel iskeletlerde kullanılan ürünlerden biridir. Köşebentler, gıda sektörünün en çok tercih ettiği ürünler arasında yer almaktadır.
Köşelerde bağlantıların destekli bir şekilde sağlanmasını gerçekleştiren, köşeleri daha da güçlü olmasında etkili ürünler köşebent ürünlerdir. Birbirinden farklı çeşitleri bulunan köşebentler, genelde L biçimde üretilen demir çelik ürünü olup, şekli sebebiyle adı da L demir olarak adlandırılmaktadır. Birbirinden farklı ölçüleriyle birlikte demir köşebent çeşitleri bulunmaktadır. Çeşitlerine bağlı şekilde de birçok niteliklerde faydalanılabilir olarak köşebent ürünlerinin fiyatına göre değişkenlik gösterdiğini söylemek mümkündür.
İnşaat sektöründe kullanılan köşebent çeşitleri, yaygın olarak bu ve benzer alanlarda kullanıma sahiptir. Bununla beraber eşit kenar ve çeşitkenar gibi köşebent çeşitlerinden bahsetmek mümkündür. Bu çeşitler, tamamen kullanım alanlarına yönelik hangi köşelerde kullanılacaksa ölçülerinin de buna göre üretilmesi doğrultusunda çeşitlenmektedir. Şekil itibariyle farklı yapıları bulunan, uyum sağlayan köşebent çeşitlerinin günümüzde yaygın şekilde kullanımı inşaat alanlarının neredeyse tamamında mevcuttur.
Lama uzunluk eksenine göre dik kesiti ve dikdörtgen şeklinde olan, sıcak haddelenmiş yassı formda demir ve çelikten üretilen malzemelerdir. Çelik lamaların kenarları sıcak haddeleme yönteminin izin verdiği ölçüde keskindir. Genellikle çelik konstrüksiyonlarda ve çelik yapıların destek elemanları olarak kullanılmaktadır.
Lama ür
Lama uzunluk eksenine göre dik kesiti ve dikdörtgen şeklinde olan, sıcak haddelenmiş yassı formda demir ve çelikten üretilen malzemelerdir. Çelik lamaların kenarları sıcak haddeleme yönteminin izin verdiği ölçüde keskindir. Genellikle çelik konstrüksiyonlarda ve çelik yapıların destek elemanları olarak kullanılmaktadır.
Lama üretimi standart olarak 6-12 m arasındadır. İsteğe bağlı olarak özel boyutlarda da üretimi yapılabilmektedir.
Çelik Lama Nedir
Lama, dikdörtgen en kesitli çelik bir elemandır. Çelik levhaya göre kalınlığı daha fazladır. Paslanmaz çelik lama çubuklar sıcak haddelenmiş olup, büyük kalınlık, yüksek mukavemet ve korozyon direnci içerir. Çelik elemanların bulon ve kaynaklı birleşim yerlerinde, çelik profillerin kesitlerini güçlendirmek ve birbirine kaynatarak yapma kesitler elde etmek gibi uygulamalarda kullanılırlar.
St37 (S235JR), St44 (S275JR), St52 (S355JR), St60 (E335), SAE 1010, SAE 1020, SAE 1030 SAE 1040, vb. gibi çelik kaliteleri en çok kullanılan çelik lama formunda üretilen çelik kalitelerdir.
Farklı tip ve kalınlıktaki levhalara lama denir. Lamalar kendi aralarında aşağıdaki gibi gruplandırılır.
Lama Kullanım Alanları
Lamalar genellikle çelik yapılarda, makine imalatında ve otomotive sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer kullanım alanları aşağıdaki gibidir;
Kare dolu demirler, sıcak haddeleme yöntemine tabi tutularak üretilmektedir. Bu ürünlerin mevcut köşeleri birbirine eşit olmakla birlikte yüksek dayanıklılık özelliğine sahiptir. Aynı zamanda sektörel kullanım amaçlarına göre soğuk çekme yöntemi kapsamında da üretilebilmektedirler. Üst düzey ağırlık taşıma gücüne sahip o
Kare dolu demirler, sıcak haddeleme yöntemine tabi tutularak üretilmektedir. Bu ürünlerin mevcut köşeleri birbirine eşit olmakla birlikte yüksek dayanıklılık özelliğine sahiptir. Aynı zamanda sektörel kullanım amaçlarına göre soğuk çekme yöntemi kapsamında da üretilebilmektedirler. Üst düzey ağırlık taşıma gücüne sahip olan bu hadde ürünler, yüksek korozyon direnciyle öne çıkmaktadır. Çeşitli sektörlerde sıkça tercih edilmesinin sebebi ise bu özellikleriyle birlikte dayanıklı yapısından kaynaklanmaktadır.
Kare dolu demirler, dayanıklılığının yanı sıra birçok üstün niteliğe sahip olmaktadır. En belirgin özelliklerinden biri kolayca şekil alabilmesidir. Bu kapsamda kaynak, kesim, biçimlendirme ve işlenme açısından son derece kolaylık sunmaktadır. Birinci sınıf malzemeler ve son teknoloji ile üretilen kare dolu demirler, firmamızın yüksek kalitesi ile harmanlanmaktadır. Gerek üretim gerekse teslimat aşamasında rutin kontroller odağında titizlikle faaliyet gösterirken, alanında uzman ekibimizle ayrıcalıklı bir deneyim yaşatmaktayız.
Birçok farklı boyut ve ölçüleriyle her sektöre uygunluk gösteren kare dolu demir ürünler, 10×10 gibi standart modellerinin yanı sıra 250×250 gibi çeşitli formlarda tasarlanmaktadır. Hem esnekliğini hem de dayanıklılığını arttırmak için çeşitli işlemlere tabi tuttuğumuz kare dolu demirler, yüksek kalite üretim standartlarında hizmetinize sunulmaktadır.
Kare Dolu Demir Kullanım Alanları
Kare dolu demirler, çekme dayanımları kapsamında paslanmaz bir yapıya sahiptirler. Bu yüzden birçok farklı sektörde kullanımı mevcuttur. Yüksek üretim standartlarında üretilirken, maksimum direnç gücüyle en sık tercih edildiği alanlardan biri kuşkusuz inşaat sektörüdür. Çeşitli yapıların desteklerinde kare dolu demirler kullanılmaktadır. Bu yüzden inşaat yapıları dış ortam koşullarına ve olası doğal afetlere karşı son derece dayanıklı bir form kazanmaktadır.
Kare dolu demirlerin en yaygın kullanıldığı sektörlerden biri de iskele yapımlarıdır.İşlevselliği ve üstün korozyon direnci ile sağlam yapıların inşa edilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Ağırlık taşıma kapasitesi son derece yüksek olan bu ürünler, beton temellerinde kullanımı ile üstün bir performans sergilemektedir. Aynı zamanda pencereler ve kapıların yapımında da tercih edilmektedir. Özellikle korkuluk gibi alanlarda kullanılmasının sebebi üstün dayanım gücünden kaynaklanmaktadır.
Paslanmaz formda üretilen kare dolu demirler, sağlamlığıyla birlikte vinç inşası dahil tüm inşaat alanlarında kullanılabilmektedir. Hadde ürün olarak nitelendirilen bu parçalar, birçok süs eşyalarının yapımında tercih edilmektedir. Gerek montaj gerekse üretim aşamasında ihtiyaç duyulan kare dolu demirlere, firmamızın yüksek kalitesi kapsamında ulaşabilirsiniz. Projenize uygun ağırlık ve ölçülerde tasarlanan bu ürünler, çok yönlü fonksiyonelliği ile farklı kullanım alanlarına hitap etmekte, maksimum işlevsellik göstermektedir.
Yuvarlak Düz Demir Nedir?
Mil olarak da isimlendirilen düz yuvarlak demir, sıcak haddeleme yöntemiyle imal edilerek satışa sunulur. Sıcak haddeleme işleminin ardından soğuk kalıplardan çekilerek çubuk hale getirilir. Bu sayede dayanıklı ve uzun ömürlü halini kazanır. Dayanıklı kimyasal yapıları, korozyon direnci ve düz bir yüzeye sahip ol
Yuvarlak Düz Demir Nedir?
Mil olarak da isimlendirilen düz yuvarlak demir, sıcak haddeleme yöntemiyle imal edilerek satışa sunulur. Sıcak haddeleme işleminin ardından soğuk kalıplardan çekilerek çubuk hale getirilir. Bu sayede dayanıklı ve uzun ömürlü halini kazanır. Dayanıklı kimyasal yapıları, korozyon direnci ve düz bir yüzeye sahip olması inşaat ve sanayi alanlarında kullanılmaya müsait hale getirir. Özellikle beton yapılar içerisinde kuvvetli bir tutuş ve diğer tesisatlar için müsait bir çalışma alanı sağlar. Çoğunlukla beton yapı içerisinde kalan bu ürünler, uzun yıllar boyunca bakım ve tamir gibi işlere ihtiyaç duymadan formunu ve kimyasal yapısını korur. Bu sayede özellikle insanların günlük yaşamında, kültürel, iş ve eğitim hayatında büyük zaman geçirdiği beton yapıların daha kuvvetli, dengeli ve dayanıklı hale gelmesini sağlar.
Düz yuvarlak demir özellikleri ve standartlardan özel ölçülere kadar üretilebilme imkanı sayesinde oldukça tercih edilir. Mimari ve sanayi alanında oldukça kullanılan bu ürünler 8 mm ile 40 mm standart çaplardan müşteri ihtiyaçlarına göre daha büyük çaplara kadar üretilebilir. Üretilen tüm boyutlardaki demirler çekmeyle kopmaya karşı oldukça dirençlidir. Darbe ve korozyon direnci oldukça yüksek olan bu ürünler, büzüşme ve genleşme özellikleriyle tercih edilir hale gelir.
UPN Çelik Profil Nedir?
UPN veya UNP, EN 10365’e göre toleransları olan EN 10365’e göre standartlaştırılmış kanal bölümleri için kısa formdur. Paslanmaz çelik UPN profiller, her türlü endüstriyel uygulamada, makine ve ekipman yapımında kullanılır.
Paslanmaz çelik profillerin kullanımı, yüksek tasarım esnekliği, hızlı ve uygun maliyetli ya
UPN Çelik Profil Nedir?
UPN veya UNP, EN 10365’e göre toleransları olan EN 10365’e göre standartlaştırılmış kanal bölümleri için kısa formdur. Paslanmaz çelik UPN profiller, her türlü endüstriyel uygulamada, makine ve ekipman yapımında kullanılır.
Paslanmaz çelik profillerin kullanımı, yüksek tasarım esnekliği, hızlı ve uygun maliyetli yapı (çelik üretiminde prefabrik olma olasılığı ile) ile karakterize edilir. Paslanmaz çelik UPN profiller çoğunlukla hurdadan üretilir ve kullanıldıktan sonra tekrar geri kazanılabilir, böylece yeni kaynaklar korunabilir.
EN 10088-3: 1D’ye göre östenitik kaliteler ağırlıklı olarak paslanmaz çelik yapılar için kullanılır: 1.4301 (304), 1.4307 (304L), 1.4401 (316), 1.4404 (316L) ve 1.4571.
UAC Çelik Profil Nedir
UAC profiller, EN 10365’e göre toleransları olan EN 10365’e göre standartlaştırılmış kanal bölümleri için kısa çelik formdur. Paslanmaz çelik UAC profiller, her türlü endüstriyel uygulamada, makine ve ekipman yapımında kullanılır.
Paslanmaz çelik profillerin kullanımı, yüksek tasarım esnekliği, hızlı ve uygun maliyetli yapı (çelik üretiminde prefabrik olma olasılığı ile) ile karakterize edilir. Paslanmaz çelik profiller çoğunlukla hurdadan üretilir ve kullanıldıktan sonra tekrar geri kazanılabilir, böylece yeni kaynaklar korunabilir.
EN 10088-3: 1D’ye göre östenitik kaliteler ağırlıklı olarak paslanmaz çelik yapılar için kullanılır: 1.4301 (304), 1.4307 (304L), 1.4401 (316), 1.4404 (316L) ve 1.4571.
IPN Çelik Profil Nedir?
IPN, flanşların eğimli iç yüzeyine ve EN 10365’e göre boyutlara sahip çubuk şeklindeki yapı elemanları veya kirişler için kısa formdur. Ürün toleransları EN 10024: 1995 ile tanımlanır. IPN çelik profil serisi, eğimli flanşlar nedeniyle, montaj dostu IPE serisinin lehine önemli ölçüde kaybolmuştur.
IPN profiller kay
IPN Çelik Profil Nedir?
IPN, flanşların eğimli iç yüzeyine ve EN 10365’e göre boyutlara sahip çubuk şeklindeki yapı elemanları veya kirişler için kısa formdur. Ürün toleransları EN 10024: 1995 ile tanımlanır. IPN çelik profil serisi, eğimli flanşlar nedeniyle, montaj dostu IPE serisinin lehine önemli ölçüde kaybolmuştur.
IPN profiller kaynak veya cıvata yardımıyla paslanmaz çelik kirişlerin birleştirilmesinde kullanılır. IPN profiller sıcak olarak imal edilir ve daha sonra sıcak haddelenir veya kalıptan çekilir. Kirişin alt ve üst yatay kısmına flanş, bağlantı dikey orta kısmına da perde veya ağ denir.
EN 10088-3: 1D’ye göre östenitik kaliteler ağırlıklı olarak paslanmaz çelik yapılar için kullanılır: 1.4301 (304), 1.4307 (304L), 1.4401 (316), 1.4404 (316L) ve 1.4571.
IPE Çelik Profil Nedir
IPE, flanşların paralel iç yüzeyine ve EN 10365’e göre boyutlara sahip çubuk yapı elemanları veya kirişler için kısa formdur. Ürün toleransları EN 10034: 1993 ile tanımlanır.
IPE profilleri ile paslanmaz çelik kiriş birleştirilebilir, daha sonra kaynak yapılır veya cıvatalanır ya da sıcak olarak imal edilir, daha sonra sıcak haddelenir veya kalıptan çekilir. Kirişin alt ve üst yatay kısmına flanş, bağlantı dikey orta kısmına da ağ denir. Bu ürün grubundaki en yaygın sürüm standart IPE profilidir. IPE AAAA’nın A’ya kadar olan daha hafif versiyonları ve daha ağır olan IPE O ise çok nadiren kullanılır.
IPE paslanmaz çelik kirişler sadece ticaret ve sanayide değil aynı zamanda makine ve teçhizat yapımında da kullanılır. Paslanmaz çelik profillerin kullanımı, yüksek bir bileşim esnekliği ve hızlı ve düşük maliyetli bir yapı (çelik üretiminde prefabrik olma olasılığı ile) ile karakterize edilir. Paslanmaz çelik IPE profiller çoğunlukla hurdadan üretilir ve kullanıldıktan sonra tekrar geri kazanılabilir, böylece yeni kaynaklar korunabilir.
EN 10088-3: 1D’ye göre östenitik kaliteler ağırlıklı olarak paslanmaz çelik yapılar için kullanılır: 1.4301 (304), 1.4307 (304L), 1.4401 (316), 1.4404 (316L) ve 1.4571.
Telif Hakkı © 2024 NOBLE MÜHENDİSLİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ - Tüm Hakları Saklıdır.